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1. Overall Description:

SA2 thanks CT4 for their LS on eDECOR with regards to DCN Identification/encoding and possible DNS procedures impact. SA2 would like to provide the following answers:
Q1: 
CT4 understands that in DECOR, for a Home Routed scenario, the MME/SGSN should use the UE usage type as received from the HSS to select a PGW in the HPLMN for an inbound roamer. To serve those inbound roamers with an operator specific UE usage type in a desired DCN requires roaming agreement among operators, so that the MME/SGSN in the VPLMN is able to make a right DCN selection. Can SA2 confirm CT4's understanding?

Answer:
 The DCN is computed by the MME/SGSN in the VPLMN based on the UE Usage Type, on local policy and on local UE context information, and hence is only valid for resources in the VPLMN. Resource usage in the home network i.e. the home routed PGW, should be decided by the HPLMN. A given DCN-ID value may have different meanings in different PLMNs and thus not suitable for home routed PGW selection. 
To resolve the issue of PGW selection in the home routed scenario SA2 has agreed CRs to add a new subscription in the HSS to be used in the DNS procedure for the selection of home routed PDN GW.

Q2:
For scenarios other than Home Routed roaming, should the SGW/PGW selection be done based only on the DCN-ID, which is mapped from the UE Usage Type?

Answer:
The selection of SGW/PGW was specified in Rel-13 and the DCN-ID was introduced in Rel-14. By that it is SA2 understanding that in Rel-13 the mapped UE Usage type, as specified by CT4, still has to be used. In rel-14 the DCN-ID was introduced as an identifier of the selected DCN. In Rel-14 non-roaming/LBO case it is up to operator’s configuration if the “mapped UE Usage Type” (as in rel-13) or DCN-ID is used in the DNS procedure. For example, for the case of roaming with home-routed traffic, the DNS query for selection of PGW may not use DCN-ID, since the DCN-ID is a VPLMN specific parameter and may be different from the “mapped UE Usage Type” in the DNS used for PGW selection. Also, TS 23.401 clause 4.3.25.1 states "The dedicated MME/SGSN that serves the UE selects a dedicated S-GW and P-GW based on UE Usage Type".
Q3:
CT4 understands that all the MME/SGSNs in a same PLMN shall support the same "UE Usage Type to DCN mapping" for DECOR and eDECOR to work properly. Can SA2 confirm CT4 understanding?

Answer:
Yes in case of homogeneous deployment of DCNs. For heterogeneous deployment of DCNs where the number of DCNs in one area is different from another area, the mappings may be different in MME/SGSNs serving those areas. However, Note 1 in clause 4.3.25.1 of 3GPP TS23.401 states that Heterogeneous or partial deployment of DCNs are not recommended as it might lead to redirections and an increased re-attach rate in the network.  
Q4:
Should the range of DCN-ID values be larger than the range of UE Usage type values (256)?


What should be the proper range for DCN ID to cover the DCNs for all applicable scenarios?
Answer:
Applicable scenarios for DECOR is specified in 3GPP TS23.401 rel-13 as:

“There can be several motivations for deploying DCNs, e.g. to provide DCNs with specific characteristics/functions or scaling, to isolate specific UEs or subscribers (e.g. M2M subscribers, subscribers belonging to a specific enterprise or separate administrative domain, etc.).”

The needed DCN-ID value range should be based on the following considerations:

-
UE Usage Type has a value range of 0 – 255 of which 0 – 127 are for standardized values.

-
DCN selected based on UE Usage Type, operator policies, UE capability, etc.

· The UEs with the same UE Usage Type may be served by different DCNs.

· MMEGI (2 Octets) and SGSNGI (2 Octets) are identifying DCNs in the DCN reroute case 

-
Both standardized and operator specific values for DCN-ID are possible.

-
Except for the standardized DCN-IDs it is up to operator (or enterprises) to define and structure the DCN-IDs.

-
There could be a need to split the total range in sub ranges (possible to be administered by an enterprise) based on e.g. different type of enterprises. Due to the sub division the utilization becomes lower i.e. more values are needed.
-
In a scenario with DCNs per enterprises the DCN-ID needs to have a non-standardized value range greater than 256 i.e. a number of enterprises in a country using DCNs. A case can be that one DCN supports multiple enterprises but each enterprise has its own DCN-ID which points on the same DCN.

-
Making the DCN-ID value range too small can result in future limitation of operator business.   

-
Decommissioned DCN-IDs shall not be re-used until they have been in quarantine for a while
Based on above a recommendation to CT4 is to define a value range for DCN-ID greater than the value range of UE Usage Type i.e. greater than 0 – 255 and in pair with the value range of MMEGI/SGSNGI i.e. 2 octets.
2. Actions:

To CT4 group.

ACTION: 
SA2 kindly asks CT4 to take the above information into account for their specification work.
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